2019. június 6., csütörtök

Gill Sims: Hát persze hogy iszom!!!



Egy elcsigázott anya naplója.

Egy középosztálybeli család mindennapjaiba nyerhetünk betekintést. Kicsit konkrétabban, Ellen, az anya problémáit olvashatjuk el, ami napi szinten jelen van az életében. Van egy elképzelése, hogy hogyan kellene egy normális családnak a mindennapi teendőiket végezni, hogy kellene viselkedni. Ehelyett ő teljesen mást kap a szófogadatlan gyerekeitől (Jane és Peter) és a férjétől (Simon). Utál minden tökéletes kertvárosi anyukát, utálja Pinterest oldalát, amire az emberek a tökéletes képeiket töltik fel.

Amit ő átél a saját otthonában, az egyáltalán nem mondható tökéletesnek. Az egy ramazúri, irányíthatatlan családi vállalkozás, amitől nem lehet szabadulni. Ezért minden este, vagy minden megoldatlan probléma után Ellen iszik. Szereti a bort és a gint. Attól függ mit iszik, hogy mekkora bajjal nézz szembe. A kicsi tragédiákra megfelel a bor, de a nagyobb bajokat már csak a gin kárpótolja. Leginkább családi és iskolai gondjai vannak, amiből nehezen tud kimászni. Ellennek sok mindent kell irányítania, számomra egy példakép volt végig. Én mint anyuka, előre látom, hogy nem fog simán menni az életem. Számomra is van egy ideál, amiről sokszor szoktam álmodozni. Leginkább olyanokat, hogy később, ha fiúk nagyok lesznek, mint most is, egy boldog családként élünk. De ezzel ellentétben az agyacskám tudja, hogy nem fog minden csak úgy simán alakulni. Na valami ilyesmit érzett a főszereplő is. Voltak hullámvölgyek, de később egy komolyabb döntéstől eltekintve, boldog családként éltek.


A másik fő téma a könyv szerint, és a valóvilág szerint, a pénz. Persze hogy a pénz boldogít! Ezzel így voltak ők is. Ellen sok pénzt kaszált egy internetes játék elkészítésével, így innentől kezdve nem azon agyaltak, hogy mit miből fizetnek ki, hanem sokkal boldogabban tudtak élni, fellélegeztek a sok stressz után.

Tehát egy teljesen hétköznapi családdal találkozhatunk, akinek bizonyos idő eltelte után, egyre nagyobb problémákkal kellett megküzdenie. Vegyük őket alapul, példaképnek, mert mindvégig kitartottak egymás mellett. Gill Sims fantasztikus humorral egybekötve vázolta nekünk a borzalmas megfelelési kényszert. Ugyanis, ennek fordított hátat Ellen. Határozott, bátor, magabiztos anyáról van szó, aki a tűzbe tenné a kezét a családjáért, de ezzel ellentétben, nem akar kiégni, nem akarja széthajtani magát. Jó anya, jó család, de ők nem azok, akik csak a fényképeken néznek vissza mosolyogva, valójában pedig belül őrlődnek. Ők tényleg a valóságot élik, és azt is mutatják a külvilágnak. Ez példaértékű!


Nekem a könyv kicsit hasonlított a Rossz anyák című filmre, amit szintén kedveltem. A kötet mottója, Ellen taktikája: Éld úgy az életedet, ahogy szeretnéd! Ne foglalkozz a kritikákkal, mert csak lesújtanak vele. Végezd úgy a tennivalókat, ahogy bírod, senki nem fogja megcsinálni helyetted! Azzal pedig, hogy patika tisztaságot próbálsz csinálni a lakásban, csak te fogsz kiégni, és idegbajos lenni.

Minden anyának ajánlanám, aki kicsit is úgy érzi, nem mindig tud a problémákkal megbirkózni. Azok számára, egy nagy lelkifröccs lehet ez a könyv. Nekem is ezt nyújtotta. Öt csillagot adok Gill Sims-nek.
Egyébként szerintem a borító nagyon eredeti.

Jöhet a második rész? Hamarosan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Martin Kay - Eastern 2. - Titkok útvesztője

  Sziasztok!   Nem tudom, hogy milyen viszonyban vagytok a „Könyvek szava” oldalammal, de azt tudnotok kell, hogy mostanában nem tudok ann...