2018. március 17., szombat

Nógrádi Gábor: A mi Kinizsink

A második bejegyzésem Kinizsi Pálról szól, Mátyás király hadvezéréről, a feketesereg vezetőjéről és annak hű csatlósairól. 5 általános iskolás kisdiák és egy kutya, megoldást szeretne keresni a zeréndvári lakosok problémáira. Ezt oly módon valósítják meg, amit nagy titokban kell tartani, mert ha kiderülne az igazság, mindenki bolondnak nézné őket.
Nagyon tetszett az író stílusa. Remekül megfogalmazta ezt az ifjúsági történetet. Jók voltak a párbeszédek. Többször is elnevettem magam. 
Ugyan mi történne ha mi magunk egyszer csak a jövőben találnánk magunkat? A könyv szerint nagyjából 500 évről van szó. Hogy nézne ki a Föld 500 év múlva? Olyan gyorsan fejlődik a világunk, hogy mi magunk is biztosan néhány dologra úgy bámulnánk mint borjú az újkapura. 

Szóval a gyerekek azért keltik életre Pali bácsit, hogy hátha megtudná regulázni a zeréndvári polgármestert. Ugyanis oly szinten elszaladt vele a ló, hogy minden tettét, amit önmaga szerint a városért és a polgárokért tesz, valójában a saját zsebét akarja tömni, illetve a hírnevét az ország vezetőinek kikiáltani. Csak sajnos a lakosok nem mernek felszólalni nehogy káruk legyen belőle. Nem akarok politizálni, de a mai világ is így működik. Vannak emberek akik nem értenek egyet a nagyhatalmúakkal, de mégsem mernek a tettek mezejére lépni, mert ezek az emberek kevesen vannak, vagy nem elég bátrak az összefogáshoz. Ugyan mi történne, ha egy nagyhatalmú, jóhírnevű vezért vagy királyt feltámasztanánk a múltból? Szerintem jobb az úgy ha a múltba marad, nem hiába ez a történelem.

Kinizsi Pál szimpatikus volt. Volt benne tartás, hűséges a hazájához és kitart az igazság mellett. A gyerekek viszont nagyon lelkesek voltak. Egy kudarc sem állíthatta meg őket attól, amitől más már vissza húzta volna a farkát is. Hollóné asszonyság nagyon talpraesett nő volt. 
Gyerekként nem tudom mennyire tetszett volna, de a mostani fejemmel és könyvmolyos létemmel azt mondom, hogy egy nagyon barátságos történet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Martin Kay - Eastern 2. - Titkok útvesztője

  Sziasztok!   Nem tudom, hogy milyen viszonyban vagytok a „Könyvek szava” oldalammal, de azt tudnotok kell, hogy mostanában nem tudok ann...